Grijanje - ugradnja razdjelnika (mjerila) topline

Grijanje - ugradnja razdjelnika (mjerila) topline

PostPostao/la Josip » 17 vel 2012 21:59

Ne znam zasto ne mogu naceti novu temu pod kategorijom "Grijanje" pa zapocinjem ovdje...


S obzirom da sam gotovo doktorirao na pitanju ugradnje razdjelnika topline kada sam istrazivao mogucnosti za ugradnju takvih uredjaja u nasoj zgradi, koristim priliku da to znanje podijelim sa Vama... uz napomenu da su krajem prosle godine izglasane neke nove odredbe, ali o tome u zasebnoj poruci (kao odgovor na ovaj konkretni post).

Situacija: Zivim u zgradi izgradjenoj krajem 1970-tih godina, a useljenoj 1981. godine. Zgrada se sastoji od 10 stubista/ulaza/kucnih brojeva i stanovi koji se nalaze u prvih pet ulaza su spojeni na jednu, a drugih pet ulaza su spojeni na drugu toplinsku stanicu. S obzirom da se zgrada nalazi u Novom Zagrebu, pruzatelj usluga grijanja je HEP toplinarstvo. Pruzatelj usluga jednom mjesecno udje u toplinsku stanicu, ocita stanje, razliku u odnosu na prosli mjesec raspodjeli na sve stanove koji su spojeni na tu toplinsku stanicu - naravno, proporcionalno kvadraturi pojedinog stana... i tako 30+ godina...

Ideja: Da svatko plati onoliko toplinske energije koliko potrosi...

Rjesenje: Nemoguce (barem bez drasticnih ulaganja) zbog nacina na koji prolaze instalacije kroz zgradu.

Alternativa: Ono sto se na Televiziji svako malo potegne (pogotovo tijekom sezone grijanja), a to je ugradnja tzv. RAZDJELNIKA TOPLINE na radijatore u stanovima zgrada koje imaju ovaj problem. Odmah da razrijesimo jednu stvar (pogotovo stoga sto na TV-u i propagandnim materijalima prilicno krivo navode - ako vec ne navode krivo, onda ne kazu citavu istinu - barem ne odmah!): ti uredjaji (zovu se razdjelnici) mjere UDIO toplinske energije koju Vi trosite, a ne mjere SAMU toplinsku energiju! Drugim rijecima ti uredjaji u neku ruku mjere toplinsku energiju koja se emitira u Vas prostor, ali metoda obracuna koja se primjenjuje takvo mjerenje relativizira. Da ne koristim "teske rijeci" u nastavku teksta cu pokusati objasniti o cemu se radi...

Citav projekt bi trebao ici ovim tijekom:

1. Zgrada se treba odluciti za projekt implementacije/ugradnje razdjelnika topline; za pokretanje projekta je potrebno imati potpise vecine vlasnika stambene povrsine (50% +1). To je pravni uvjet - a financijski uvjet (kasnije cete vidjeti zasto) kaze da bi se trebalo za to odluciti barem 80% vlasnika povrsine... Vazno: Ne moraju svi pristati, a oni koji budu protiv takvog projekta, njih se ne moze prisiliti da ipak investiraju za tu opremu!

2. Odabere se neka tvrtka od koje bi se kupila infrastruktura; dakle, uredjaji... Tu se radi o samim razdjelnicima koji se moraju staviti na svaki od radijatora u stanovima suvlasnika koji su se odlucili za ugradnju. Ti uredjaji imaju u sebi bezicni primo-predajnik koji komunicira sa uredjajima koji se takodjer moraju postaviti po zajednickim prostorijama (haustor/stubiste, ili na neko vec prikladno mjesto). Znaci, pored samog razdjelnika treba racunati i na trosak postavljanja odredjenog broja tih bezicnih uredjaja po stubistu, a njihova namjena je da svako toliko ocitaju stanje razdjelnika koji se nalaze u njihovom dometu - naravno, moze citati odjednom podatke sa vise razdjelnika!... Ti bezicni citaci se onda umrezuju jedan preko drugog do jednog centralnog uredjaja cija je namjena samo sve te podatke akumulira na jedno mjesto - i onda (tipicno) svako toliko preko GSM kartice te podatke posalje tvrtki koja je ugradila svu tu opremu. Znaci, ono sto razdjelnik izmjeri, to ide preko raznih bezicnih citaca do sredisnje jedinice koja te podatke kumulativno proslijedjuje tvrtki za koju se zgrada odlucila!

3. Ovo je vazan trenutak: pored troska same ugradnje sve te opreme, stanari imaju dodatni trosak koji moraju platiti toj tvrtki koja vrsi ocitanja za njih. Tipicno 6-7 kn/radijator/mjesecno. U stvari, zadnja cifra koja se spominje je 21 kuna/radijatoru/godisnje - jer se ocitanja vrse samo tijekom sezone grijanja. Ovaj trenutak je, po meni, kritican za citav projekt, a to cu opet objasniti kasnije.

4. Ta tvrtka, kada ocita sve te brojeve koje dobije sa razdjelnika, napravi obracun na taj nacin da pruzatelj usluga do odredjenog dana u mjesecu mora dobiti udio potrosnje toplinske energije svakog potrosaca od firme koja vrsi ocitanja. Ukoliko ne dobije, npr. HEP Toplinarstvo salje uplatnice po starom principu (dakle, po kvadratima) i time igrnorira mjerenja koja su obavili razdjelnici. Princip po kojoj pruzatelj usluge radi racunicu je slijedeci: opet posalje svog djelatnika da ocita stanje brojila kao i do sada, jednostavno dodje do razlike u odnosu na prosli mjesec (kao i do sada), ali onda prvo obracuna udio onih koji nemaju razdjelnike, i njima naplati "po kvadraturi", a ostatak utrosene energije razdijeli prema postotku koji je dobio od tvrtke koja vrsi ocitanja sa razdjelnika! Ponavaljam, ako prije toga ne dobije sva ta ocitanja, onda salje svima "po kvadraturi" (kao da nema razdjelnika). Sav rizik za ocitanja je prepusten stanarima - bilo da se radi o ispravnosti uredjaja odn. mjerenja, bilo da se radi o datumu do kada te podatke treba dobiti...

5. Malo konkretno o troskovima... situacija kava je bila prosle godine, za moj dio zgrade, 5 stubista, 63 stana, 315-ak radijatora, je ispalo nekih 750-800 kuna po radijatoru, plativo i na 12 rata... Nije moguce tocno odrediti u kunu konkretan iznos jer se ne moze unaprijed odrediti potreban broj onih bezicnih stanica koje spajaju razdjelnike i sredisnju jedinicu (ovisi i o debljini i strukturi betona - zeljezu unutra), pa se uvijek daje ovakva estimacija. Uredjaju imaju, koliko se sjecam (iako nisam siguran) godinu dana jamstva, a ocekivano trajanje baterijskog uloska je oko 10 godina - a kako isti nije izmijenjiv, toliko je i ocekivano trajanje samog razdjelnika. Da odmah izbacimo iz glave tipicne "balkanske primisli" - svi modeli razdjelnika koji se nude na trzistu (Brunata, Siemens...) su zasticeni od vandalizma, ili bilo kakvih metoda kojima bi korisnik/stanar mogao utjecati na mjerenje. Prilikom same instalacije osoba koja ugradjuje taj razdjelnik u njega unosi indeks kapaciteta radijatora - ovisno o broju rebara, materijalu i ostalim parametrima koji utjecu na njihovu efikasnost/ucinkovitost. Uz same razdjelnike se (gotovo) obavezno na radijatore stavljaju i termostatski ventili i oni su ukljuceni u tu cijenu.

---=== NAJVAZNIJI DIO ZA NAPOMENUTI JE: ===---
Ugradnjom ovakvih uredjaja (razdjelnika odn. citavog zavisnog sustava) nece se postici bilo kakva TEHNICKA vrsta ustede toplinske energije. Njihovom ugradnjom se samo utjece na PONASANJE stanara na nacin da ih se natjera da racionalno (ili barem bitno racionalnije) trose toplinsku energiju. Bez njih (danasnje stanje) okretanjem ventila sa polozaja 4 na polozaj 2 sam jedan stanar ne moze osjetiti na racunu - a sa razdjelnicima moze! To je najbitnija razlika - taj stanar direktno utjece (koliko-toliko) na svoj UDIO racuna koji dolazi na citavu zgradu!
---========================================---

Ako ode dva tjedna na skijanje i okrene sve ventile na poziciju 0 ili 1, taj mjesec ce bitno manje platiti za grijanje nego u slucaju da nema razdjelnike!

Ako malo razmislite (ili sastavite neki Excel ili slicnu tablicu) kod ovakvog sustava Vam se moze dogoditi da dva mjeseca za redom sa istog razdjelnika ocitate (na neki nacin) 100 jedinica, a dobijete dva razlicita iznosa za platiti - jer razdjelnici (kao sto im i samo ime kaze, ponavljam) mjere Vas UDIO, a ne apsolutni iznos potrosene toplinske energije.

Malo sam istrazivao i raspitivao se po zgradama koje su takav sutav implementirale, o efikasnosti takvog sustava, i najcesce se spominje postotak koji opisuje ustede od oko 25-30% - jedino sto sam zaboravio pitati je da li je u to ukljucena i naknada za ocitanja. Ali upravo se u toj naknadi krije i najveca prijetnja. Sto ako nastane bilo kakav problem u procesu ocitanja odn. u procesu naplate usluge ocitanja stanja sa razdjelnika? Sto ako od 63 stanara u mojoj zgradi se za taj projekt odluci njih 80%, a na kraju njih 5 nakon nekog vremena prestane placati naknadu za uslugu ocitanja (npr. neki narko-podstanari)? I onda citav projekt ostane visiti na dobroj volji te tvrtke? ili na kraju ispadne da umjesto 21 kn/radijator/godina ja moram placati 30 jer neka budala ima "svoje prepametno misljenje"? Tu jos istrazujem odgovore jer se upravo takva situacija dogodila jednom neboderu u Novom Zagrebu.

Realno, kada bi se zgrada za pocetak odlucila ugraditi samo termostatske ventile, tu bi se vec postigao TEHNICKI uvjet za ustedu, ali se ne bi promijenilo ponasanje stanara - sto je najjaci efekt u citavoj prici. Ja sam prosle godine radio neku jednostavnu kalkulaciju za neku "virtualnu" zgradu, koju mozete skinuti sa linka:
http://dl.dropbox.com/u/2732961/Grijanj ... lnici.xlsx
...s tim da nisu ukljuceni troskovi ocitanja (koliko se sjecam)...

Ne znam da li sam previse zakomplicirao pricu, ali ako sam nesto zaboravio napomenuti ili objasniti - pucajte (sa pitanjima)!
Josip
 
Postovi: 145
Pridružen/a: 20 pro 2011 21:37

Re: Grijanje - ugradnja razdjelnika (mjerila) topline

PostPostao/la Josip » 17 vel 2012 22:08

Kao sto sam u tekstu napisao, postoje od prosinca 2011. godine dvije novine:

1. Cijena uredjaja i ugradnje kompletne opreme je sa prijasnjih 750-800 kuna pala na danasnjih cca. 550 kuna po radijatoru! Tako me nekidan obavijestila jedna od tvrtki relevantnih na nasem trzistu... to ukljucuje sve troskove i svu opremu (svi oni bezicni moduli i oprema)...

2. Sto je vaznije: u tocki 4. svog inicijalnog posta sam objasnio kako davatelj usluge (npr. HEP toplinarstvo kod mene) vrsi kalkulaciju za slanje uplatnica... e sada dodajte u tu formulu "stimulativni" (da ne kazem "kazneni") postotak od (minimalno) 25% za one koji nemaju razdjelnike. Znaci: HEP prvo obracuna trosak onima koji nemaju kalorimetre "po kvadratu", ali sada UVECANO za barem 25%, pa tek onda ostatak onima koji imaju razdjelnike (bez tog dodatnog postotka). Zasto minimalno 25%???... zasto sto moze biti i vise ukoliko se pokaze da su ovi sa razdjelnicima ustedjeli vise od 25%... onda ce se ovima bez razdjelnika racun uvecati za taj postotak ustede (ako ustede 30% onda ce se ovima dignuti grijanje za 30%!)... to je sada vec stimulativno - i (djelomicno) financijski i ekoloski! BRAVO onome tko se sjetio!

-------------
Objasnjenje (odn. moje vidjenje): zasto je uvedeno ovaj "kazneni" postotak? Ako se vratite na tocku 4. mog prethodnog posta, onda cete primijetiti da bi financijski najbolje prosli oni koji bi bili protiv razdjelnika - oni ne bi nista investirali u opremu (razdjelnike) a ovi sa razdjelnicima bi za njih ostvarili ustedu. Drugim rijecima: ovi ne bi investirali u opremu, a placali bi grijanje manje nego prije - a kako znamo da je svijet oko nas prepun takvih pametnjakovica, ovo je odlicno rjesenje... Na ovaj nacin ce oni placati cca. kao i prije!
Josip
 
Postovi: 145
Pridružen/a: 20 pro 2011 21:37

Re: Grijanje - ugradnja razdjelnika (mjerila) topline

PostPostao/la Predstavnik55 » 18 vel 2012 15:02

Bravo, ovaj ti je tekst za priručnik.
Ja sam isto dosta proučavao situaciju prije 10godina i opet ovu zimu. Novitet je stvarno dobar što se tiče korecijskog faktora obračuna UST=25% za sve one koji nisu ugradili razdjelnike topline (faktor destimulacije). Ta novost je došla iz problema koji su imali u Sloveniji. Riječani su mislim prvi prihvatili takav način obračuna. Točno je da se razdjelnike isplati uvesti samo ako 80% i više stanara prihvati. Ističem da se preko razdjelnika obračunava oko 70% potrošene topline, a onih 30% se uzima kao gubici topline u npr. isijavanju topline na dijelu cijevi koji su od kotlovnice do radijatora. Taj dio se i dalje obračunava prema kvadraturi stana. Problem je i kako zaračunati toplinu koja se potroši na grijanje tople vode - sanitarne, koja se treba obručunati prema potrošenoj toploj vodi tj. broju članova ako nema u zgradi interni vodomjeri.Iz tih saznanja dolazi se do jako zamršene računice prilikom obračuna. Ja sam razgovarao s direktorom tvrtke Ti-san o tim problemima i saznao dosta toga (na njihovim web stranicama možete pročitati sve o toj tematici i vidjeti konkretne usporedbe u vezi uštede) Moj slučaj je da nisam preko HEP-a nego imamo svoju kotlovnicu koja troši plin. Sad je tu još veći problem što se treba potrošeni plin djeliti na grijanje stanova i zagrijavanje sanitarne vode. Zagrebačka plinara još uvijek ne želi obračun potrošenog plina naplaćivati po podacima tvrtke koja očitava razdjelnike.
Smatram da je za sada bolje novac potrošiti na modernizaciju kotlovnica (ako imate svoju kotlovnicu) i na ugradnju termostatskih ventila. Kad će na nivou grada odrediti pravila igre tj. obračuna i što u slučaju neplatiša (što Josip spominje) onda će se moći sigurnije ulaziti u takvu varijantu (financiranje razdjelinika i prateće tehnike).

ocitanje potrosnje.gif
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Fotografija govori tisuću riječi!
Avatar
Predstavnik55
 
Postovi: 86
Pridružen/a: 17 sij 2012 15:57
Lokacija: Zagreb-zapad

Re: Grijanje - ugradnja razdjelnika (mjerila) topline

PostPostao/la Josip » 18 vel 2012 16:05

Predstavnik55 je napisao/la:Problem je i kako zaračunati toplinu koja se potroši na grijanje tople vode - sanitarne


Da, tu se spominju postoci u rasponu od 60-40 do 70-30... dakle, covjek iz HEP Toplinarstva mi je rekao da oni najcesce uzimaju 60% grijanje prostorija, 40% topla voda... a ja sam u tehnickoj dokumentaciji svoje zgrade nasao i konkretan dokument gdje je prilozena kalkulacija koja kaze da ce se 70,5% tople vode koristiti za grijanje prostorija, a ostatak (29.5%) za grijanje tople sanitarne vode...
Josip
 
Postovi: 145
Pridružen/a: 20 pro 2011 21:37


Natrag na Stambena Zgrada

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron